Sala Oglinzilor a găzduit vineri două conferințe speciale care au atras un public numeros. Kuranosuke Sasaki – renumitul actor japonez care a jucat în cadrul festivalului două reprezentații ale spectacolului „Iona”, în regia lui Silviu Purcărete – a discutat despre proiectele în care au colaborat și experiențele care i-au marcat viața artistică.
„Am făcut deja trei proiecte cu Silviu Purcărete, cu Teatrul Radu Stanca și Tokyo Metropolitan. Pot spune că legătura dintre noi a devenit mai puternică și mai lină în suflet.” a declarat actorul Kuranosuke Sasaki.
Cunoscutul regizor Radu Afrim – prezent cu „Ierbar” și „Trilogia memoria” în această ediție a festivalului – a vorbit despre parcursul său în teatru și proiectele din stagiunea actuală. Ambele conferințe au fost moderate de Octavian Saiu, Președinte al International Association of Theatre Leaders (IATL), consultant cultural și academic.
Tertium (non) datur, o coproducție Teatrul Odeon & Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița, în regia lui Silviu Purcărete, s-a jucat la Centrul Cultural „Ion Besoiu” într-o notă plină de umor.
Trilogia memoriei, în regia lui Radu Afrim – spectacol care marchează și debutul în scenografie al apreciatului regizor și care are două nominalizări la Premiile UNITER – s-a jucat cu sala plină la Fabrica de Cultură.
Un alt spectacol sold out, E doar sfârșitul lumii, în regia lui Eugen Jebeleanu și o producție a Teatrului Naţional „Radu Stanca" Sibiu, s-a jucat într-un spațiu neconvențional și interesant: Promenada Mall Sibiu.
Tot vineri a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Hands that Hold the Silence”, în care sunt prezentate fotografiile Andreei Macri. Proiectul este iniţiat de UniCredit Bank şi este menit să îi aducă în faţa publicului pe cei care alcătuiesc echipa din spatele scenei la FITS.
Astfel, cabiniere, croitori, montatori decoruri, mașiniști, operatori de sunet și lumini, pictori, sculptori de decoruri, regizori tehnici și nu numai, și-au regăsit chipurile, numele și profesiile, expuse în Piața Huet,
„În acord cu tema din acest an a Festivalului, MULȚUMESC, partenerii de la UniCredit Bank au venit cu această campanie minunată prin care colegii din culise, cei care muncesc pentru fiecare spectacol, dar nu sunt văzuți, primesc o binemeritată reverență și sunt așezați în lumina reflectoarelor, în aplauzele publicului. Sunt mândru că TNRS și FITS dau, astfel, startul a ceea ce sper că va fi un demers de recunoaștere și recunoștință prezent în fiecare instituție artistică, pentru că acești oameni merită mulțumirile noastre”, a spus Constantin Chiriac, Președintele FITS și Director General TNRS.
Evenimentul Consultații poetice – Théâtre de la Ville, Teatro Della Toscana, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu – s-a reluat în Piața Huet, alături de artiștii Arina Ioana Trif, Cristina Ragos, Iustinian Turcu, Mariana Mihu Plier, Ștefan Tunsoiu, Veronica Arizancu, Marik Renner și Johanna White.
Din cauza condițiilor meteo neprevăzute, proiecția filmului Rătăciți printre cuvinte s-a mutat la CineGold, Promenada Mall Sibiu. Criticul de film Radu Toderici a explicat importanţa peliculei nominalizată la categoria Cel mai bun Film, Oscar, 2004.
Seara s-a încheiat cu Pamporea – concert live în Piața Mare susţinut de trupa Pindu – un spectacol muzical și coregrafic vibrant, inspirat din folclorul aromân și balcanic.
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 842 de evenimente și 5000 de artiști din 82 de țări
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 20 iunie – 29 iunie, tema ediției cu numărul 32 fiind MULȚUMESC. FITS 2025 are 842 evenimente incluse în program și așteaptă peste 5000 de artişti din 82 de țări.
Tema din acest an – MULȚUMESC – reprezintă legătura între generozitate, bucurie, puterea de a dărui, emoție și relația dintre artiști și public, mijlocită de toți cei care contribuie la susținerea acestui miraculos proces.
Aplicația FITS include toate evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an şi permite personalizarea programului şi multe alte facilități. Aplicaţia FITS poate fi descărcată gratuit atât în Google Play, pentru Android, cât și în AppStore, pentru iOS.
Informații în timp real legate de FITS sunt disponibile pe conturile de Facebook, Instagram, TikTok, precum și pe Newsletterul FITS: fitsibiu.substack.com.
Foto credit: Sebastian Marcovici